Olejek ze słodkich migdałów

Olejek ze słodkich migdałów

Olejek migdałowy pozyskiwany jest ze słodkiej lub gorzkiej odmiany migdałów. Produkt ze słodkich migdałów używany jest w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Niestety, w przeciwieństwie do olejku z gorzkich migdałów nie posiada charakterystycznego i przyjemnego zapachu. Nie zawiera również toksycznej substancji usuwanej podczas procesu rektyfikacji.

Olejek do włosów ze słodkich migdałów wytwarzany jest z owoców drzewa migdałowego, którego pierwotne plantacje porastały tereny Azji Centralnej i rejon Morza Śródziemnomorskiego. Obecnie roślina uprawiana jest w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Grecji i Kalifornii. Olejek ze słodkich migdałów ma bursztynową barwę, w temperaturze pokojowej przybiera płynną postać i jest bogaty w liczne składniki odżywcze. Wśród nich znajdziemy między innymi: kwas oleinowy, kwas linolowy oraz witaminy A, B1, B2, B6, D i E.

Olejek ze słodkich migdałów zaliczany jest do naturalnych emolientów. Są to składniki natłuszczające naskórek, regenerujące głębsze partie skóry, poprawiające odnowę komórkową. Podczas systematycznie przeprowadzanej kuracji olejek migdałowy pomaga uporać się z rozstępami, suchymi skórkami, uczuciem ściągnięcia i pieczenia, łuszczycą lub innymi chorobami skóry ciała i twarzy. Doskonale regeneruje i łagodzi podrażnioną skórę, przyspiesza gojenie się ran. Olejek ze słodkich migdałów ma lekką konsystencję, dzięki czemu równomiernie się rozprowadza, szybko się wchłania i nie pozostawia lepkiej warstwy na skórze. Dość często wykorzystywany jest do masażu ciała lub do demakijażu. Używany jest również przy produkcji mydeł, balsamów i lotionów. Bywa stosowany w aromaterapii. Świetnie nadaje się do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Dlaczego?

Olejek do włosów ze słodkich migdałów zmiękcza i wygładza pasemka. Zapobiega puszeniu, elektryzowaniu i przesuszaniu się włosów. Dogłębnie nawilża, regeneruje uszkodzone kosmyki, odbudowuje rozdwojone końcówki. Zabezpiecza włosy przed działaniem promieniowania słonecznego, szkodliwymi czynnikami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego i niektórymi substancjami zawartymi w kosmetykach myjących. Olejek z migdałów można stosować jako kosmetyk samodzielny lub dodatek do innych produktów myjących. Może być nakładany w formie maseczki do spłukiwania na całe włosy. Po upływie około 15 minut kosmetyk zmywa się bardzo dokładnie delikatnym szamponem i pozostawia włosy do wyschnięcia. Olejek ze słodkich migdałów można też stosować jako serum na zniszczone końcówki. W wilgotne końce pasemek wetrzeć można niewielką ilość produktu. Kosmetyk wmasowany w skórę głowy łagodzi podrażnienia i zwalcza łupież.